Nee zeggen

Leer nee te zeggen zonder schuldgevoel

Wat heb ik daar een moeite mee gehad. Jaren van mijn leven heb ik ja gezegd tegen dingen die mij stress opleverde.  Waarom ik dat deed?  Ik voelde me schuldig, wilde iedereen tevreden houden, ik wilde erbij horen, niet in conflictsituaties belanden, of gewoonweg omdat ik aardig gevonden wilde worden.

Toegegeven, ja zeggen levert wat op, maar het kost soms ook best veel tijd. Tijd die je zou kunnen besteden aan de dingen die er echt toe doen. Daarnaast is het ook zo dat als jij altijd ja zegt, er steeds vaker een beroep op je gedaan wordt. Poef…weg is je kostbare tijd.

Maar hoe doe je dat nou, nee zeggen zonder het gevoel te hebben dat je een ander kwetst of door jouw nee je veroordeeld te voelen.  Hoe maak je van je nee een heldere duidelijke nee?

Waarom?

Laten we eerst beginnen met de reden waarom je telkens ja zegt, want als je begrijpt waar je ja vandaan komt , is het makkelijker om nee te leren zeggen.

Basis behoeften

Er zijn 12 basisbehoeften die ten grondslag kunnen liggen op jouw ja. Neem nou eens een verzoek waarop je ja zei, maar je eigenlijk nee wilde zeggen.  Wat van onderstaand rijtje voel je als je toch ja hebt gezegd?  Als je dit weet, weet je waar je gevoelig voor bent en kun je daaraan werken.

 • Acceptatie
 • waardering
 • erkenning
 • respect
 • geruststelling
 • vertrouwen
 • begrip
 • goedkeuring
 • Aanmoediging
 • bevestiging
 • veiligheid
 • bewondering


8 tips om makkelijker nee te leren zeggen.

Maar hoe zeg je nou duidelijk nee op een nette manier zonder  iemand voor het hoofd stoten, of te beledigen?

 1. Je hebt het recht om nee te zeggen.

Bedenk dat je het recht hebt om nee te zeggen.  Een verzoek aan jou is een wens en geen eis. Het maakt helemaal niet uit of je niets in je agenda hebt staan en dat je best op het verzoek zou kunnen ingaan. Dus als je gewoon een dag lui op de bank series wil bingewatchen hoef je je echt niet schuldig te voelen als je nee hebt gezegd. Tijd voor jezelf is heel waardevol, in deze tijd kun je je ontspannen en jezelf weer opladen. Dus een nee tegen een ander is een ja voor jezelf

 1. Nee met een korte verklaring.

Je hoeft je nee niet uitgebreid toe te lichten. Als je toch een verklaring wil geven, dan is een korte verklaring is meer dan genoeg. Hoe meer argumenten, hoe makkelijker het is voor de vragende partij om deze argumenten te pareren, waardoor je uiteindelijk toch overstag gaat.

 1. Nee zonder verklaring.

Je kan gewoon zeggen “ sorry, dat komt me niet uit”. Niet meer en niet minder. Als je een verklaring geeft zoek je eigenlijk goedkeuring van de ander op jouw nee. Nee zeggen zonder toelichting maakt dat je meer zelfvertrouwen uitstraalt en dat je niet over je grenzen heen laat gaan.

 1. De uitsteller.

Als je wordt overvallen met een verzoek waar je op dat moment geen raad mee weet, gebruik dan  een uitsteller. Zeg tegen de ander, ik kom er morgen/ volgende week op terug. Dat geeft jou tijd en ruimte om over het verzoek na te denken.

 1. Je menig veranderen.

Shit het was toch niet zo handig om ja te zeggen, vrees niet,  je hebt altijd het recht om hier later op terug te komen en om van je ja een te maken.  Geef dit natuurlijk wel zo snel mogelijk aan en leg de vrager duidelijk uit waarom je toch niet meer op het verzoek in kan gaan.

 1. De kapotte grammofoonplaat techniek

Helaas er zijn mensen die jouw nee weigeren te accepteren en maar blijven aandringen.

Pas dan de techniek toe van de kapotte grammofoonplaat. Blijf nee zeggen met een korte toelichting en blijf dit net zo lang herhalen totdat de andere stopt met aandringen. Dus herhaal en zeg NEE, NEE, NEE, NEE, NEE, NEE, NEE en nog eens NEE.  Ga niet in discussie en ga nergens anders op in. Blijf bij je standpunt en je korte toelichting.

 1. Zeg nee zowel verbaal als non verbaal.

Zorg dat als je nee zegt, je ook nee uitstraalt. Dit zorgt ervoor dat je ontvanger geen gemixte signalen van je krijgt. Ga recht en stevig staan, ontspan je lijf, kijk die ander aan en spreek dan je nee duidelijk uit.

 1. blijf oefenen

Oefen met nee zeggen. Begin eerst eens met leren nee te zeggen tegen kleine dingen. Oefen met dit mensen die dicht bij je staan, dat is wat minder eng.  Realiseer je ten alle tijden dat je geen nee zegt tegen de persoon maar tegen de vraag die wordt gesteld.

Succes.

Het vergt wat oefening maar uiteindelijk kan jij ook nee zeggen zonder schuldgevoel. Heb je behoefte aan wat extra begeleiding, neem dan gerust contact op met mij.